Šar-pej spada u grupu: Pinčeri, šnauceri, molosi, švajcarski pastirski. Težina: 18-25kg, visina: 46-51cm, boja: čiste boje.

Temperament
Često nepoverljivi prema strancima. Poznati po svojoj prirodnoj nezavisnosti i rezervisanosti, a takođe i kao dobri čuvari, mirni i disciplinovani. Ipak, veoma su posvećeni, verni i privrženi porodici koja ih odgaja, a posebno su zaštitnički raspoloženi prema deci. Prilagodljiv je i bez problema živi u stanu ukoliko se redovno izvodi.

Zdravlje
Osetljiv je na bolesti kože, pa uočljivi nabori koje ima zahtevaju posebnu negu. Mladunci tako često pate od parazitskih grinja na koži. Životni vek im je od 11 do 12 godina.

Istorija
Da se radi o veoma staroj rasi, svedoče i siluete od keramike koje su pronađene u naseljima od pre nove ere. Prvobitno se koristio kao čuvar hrama, da bi kasnije bio odgajivan za borbu, ali i za lov na divlje veprove. Za vreme starog režima u Kini bio je veoma cenjen, međutim, revolucionarna vlada u Pekingu je zakonom predvidela kazne za vlasnike, jer se smatrao luksuznom životinjom. To bi dovelo do njegovog nestanka, da primerci njegove rase nisu dospeli u SAD sedamdesetih godina prošlog veka gde je doživeo veliku popularnost, prvenstveno zbog svog neobičnog izgleda.

Preuzeto sa portala:
sr.wikipedia.org

Video o rasi Šar-pej


Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: