Poznat i kao: Malinoa, Granendel, Terveren. Spada u grupu: Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 20-30kg, visina:56-66cm, boja: crna, žutosmeđa, crvena, siva.

Belgijski ovčar je pas srednje veličine, proporcionalne građe, inteligentan i uvek ˝budan˝. Lako ga je dresirati, odličan je čuvar. Zaštitnički se postavlja prema celoj prodici i može da se drži u kući, samo ako mu se osigura dovoljno prostora za šetnju i trčanje. Potrebno mu je redovno češljanje, naročito kod dugodlakog.
Belgijski ovčar je veoma inteligentan i poslušan pas, sa odličnim instiktom za zaštitu i osećajem za prostor. Potrebna mu je dobra socijalizacija da ne bi postao preosetljiv i stidljiv. Zaštita je njegov osnovni instikt, pa ga treba, još dok je štene navikavati na ljude i druge pse. Treba da bude član porodice i pogrešno je da živi u kućici za pse, naročito ako mu porodica nije na oku.
Ovaj ovčar zahteva iskusnog vlasnika, strogog, ali ne i grubog. Ako ste grubi, biće neposlušan i odbijaće da sluša komande. Vlasnik treba da iskaže pouzdan, prirodni autoritet nad psom i da postavi dosledna i jasna pravila ponašanja.
Belgijski ovčari su radni psi. Ukoliko mu ne dajemo obaveze, zbog svoje sposobnosti i inteligencije, oni sami sebi pronalaze zadatke. Odlični su na zadacima u policiji i kao psi za zaštitu. Ipak, mogu da budu izuzetni kućni ljubimci ako imaju gazdu koji zna kako da zaokupi njihov um i da mu bude dobar vođa. Previše su oprezni i odani. Nežni su sa decom, ako se na vreme naviknu na njih. Budite oprezni kada ga upoznajete sa drugim psima i ostalim životinjama, jer ume da bude prilično nepoverljiv i da iskaže dominantno ponašanje, naročito ako nije dobro socijalizovan. Vlasnik treba da mu pokaže da dominantnost i agresivnost nisu poželjne osobine. Potreban mu je svakodnevni trening i šetnje kako ne bi postao destruktivan i prezahtevan. Izuzetno je energičan i visoko inteligentan, pa lako i brzo uči. Često iskazuje prave osobine ovčarskog psa, juri u krug satima ili štipa ljudima stopala, pa ga morate učiti da to drugo ne radi.
Kako je belgijski ovčar veoma zahtevan pas po pitanju treninga i vaspitanja, od stava vlasnika zavisi da li će vaš pas iskazati agresivnost ili ne. Pre nego što se odlučite za ovo štene, trebalo bi da se posavetujete sa nekim ko već ima takvo iskustvo. Odlučite se za njega samo ako znate kako da budete”alfa” svom psu.

Video o rasi Belgijski ovčar


Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: