Čekate bebu? Pripremite vašeg psa za novog člana čopora

Kada dovedete bebu u svoj dom, vaš pas će se suočiti sa ogromnim brojem novih informacija - pre svega zvukovi i mirisi. Neke od tih informacija mogu biti uznemirujuće za vašeg psa, posebno ako pas kao štene nije provodio vremena sa decom. Morate imati u vidu da sa dolaskom bebe vi morate promeniti svakodnevne navike i mnogo pažnje posvetiti upravo bebi. Vaš pas i ako to ne želi, će izgubiti dosta vaše pažnje.

Da bi sve ovo bilo što bezbolnije za vašeg psa, potrebno je da se pas pripremi za bebin dolazak na vreme. Pre dolaska bebe na svet morate psa upoznati sa mirisima i zvukovima koji ga očekuju.

Pravljenje plana
Ako je bebin dolazak još daleko to je odlično, a ako ipak beba već kuca na vrata, nemojte odustajati, biće sve u redu. Nikada nije kasno da počnete da radite sa vašim psom i da postignete odlične rezultate pre dolaska bebe.

Ono što vaš pas mora da nauči je sledeće:
- Komanda sedi i komanda lezi - vrlo je bitno da pas zna da mora da sedne ili legne kada mu se kaže
- Komanda stani - vrlo je bitno da vaš pas zna gde treba da stane i gde ne sme da vas prati
- Da li vaš pas od radosti kada vas vidi skače na vas? To morate eleminisati! Zamislite da skoči na vas dok držite bebu.

Ove komande se rade postepeno i moraju se ponavljati svakoga dana da bi pas naučio šta treba da radi.

Izmena životne sredine psa:
Ako je vaš pas pušten da provodi vreme u bilo kom delu vašeg doma, morate da napravite prostor gde pas može da ide a gde ne može. Ovo je vrlo bitno jer će pas onda boraviti pored bebe i moguće je da će buditi lizanjem - golicanjem.

Nemojte zaboraviti da većina pasa naprosto obožava decu i da će ih svakako lizati i maziti ako imaju mogućnosti za to.

Sa izmenama životne sredine morate početi što pre i to radite polako.

Ukoliko komšija ili bliža rodbina koja je blizu vas, ima bebu, uzmite bebine iskorišćene pelene, savijte ih da pas može samo da ih njuši. Dajte psu da se navikava na miris. Nemojte davati da pas stavlja pelene u usta. Neka ih samo njuši. Radite to što je češće moguće.
Nađite različite zvukove plača beba, puštajte to vašem psu redovno, neka se navikava.

Kada beba dođe u dom, svakako dopustite psu da onjuši - da se upozna sa novim članom čopora. Nemojte mu braniti. Nemojte biti stegnuti i uplašeni jer pas oseti vaš strah - beba sigurno neće biti uplašena, i može reagovati na neželjeni način.

PRE SVEGA - morate socijalizovati vašeg psa. Vodite ga u šetnju, nemojte ga terati da bude opasan. Mislite na vaše dete. Pas ako nije dovoljno socijalizovan može da ne prihvati novog člana - bebu. Posavetujte se sa veterinarom šta je najbolje za vašeg psa.

Nemojte se bojati da psi borave u istom prostoru gde i beba. Naučno je dokazano da deca koja su odrasla pored pasa su mnogo zdravija u kasnijem životu.

Vaši psi mogu biti odlični pratioci vaše bebe: :)