Držite se ovih saveta i Vaš će pas biti oduševljen. Psima, kao i ljudima, može dosaditi stara rutina “oko bloka”. Održite Vaše šetnje interesantnim i zanimljivim što ćete unositi novine. Razmislite o novim znamenitostima, novim mirisima, novim prijateljima. Evo nekih svežih saveta da šetnju držite uzbudljivom.

1. Družite se!

Zastanite i razgovarajte sa strancima koji su takođe izveli svoje pse u šetnju i pitajte da li bi se Vaši psi mogli družiti malo. Ako su njihovi psi (i Vaši) prijateljski, ovo je velika prilika za nova prijateljstva.

2. Napravite rutu od Vaših obaveza!

Dodatne aktivnosti: neka vaša destinacija bude kuća Vaših prijatelja, Pet shop (Vaš pas će voleti zaustavljanje za malu poslasticu), ili park za pse. Ako pritom možete da obavite neku obavezu (obilazak pošte možda), još bolje!

3. Šetajte sa prijateljima!

Naravno Vaš pas je divno društvo (najbolje), ali može biti lepo nadomestiti vreme sa prijateljima tokom šetnje psa. Ukoliko obezbedite kafu za poneti, imaćete dogovor.

4. Napravite novu rutu!

Ovo je dobro i za Vas i Vašeg psa. Svi smo mi stvorenja navike i nađemo se na istom putu a i da ne primetimo. Zašto ne preokrene svoju rutinu tako što ćete poći u pravcu iz kog se obično vraćate, produžite još jedan blok, ili istražite potpuno novi kraj? Novi predeli čine šetnju interesantnom za oboje. Predvidivost, kada je u pitanju šetnja, je dosadna.

5. Povedite drugog psa!

Ponudite da pokupite psa Vašeg prijatelja ili člana porodice i povedite ga u šetnju. Ovo dobro delo može biti uzvraćeno kada je Vama i Vašem psu potrebno, a ukoliko su Vaši ljubimnci socijalni, oni će uživati u novom društvu.

6. Povedite u šetnju psa iz prihvatilišta!

Neka prihvatilišta će vam omogućiti da "pozajmite" psa da biste ga izveli u šetnju ili na izlet. Havaji, Juta, Kolorado, Merilend, Virdžinija su među državama koje imaju programe koji omogućavaju posetiocima izvođenje pasa u šetnju. Psi tako dobijaju potrebnu aktivnost i pažnju, prostor da pokažu svoje pravo lice van stresne sredine u prihvatilištu, i priliku da budu u javnosti, i možda upoznaju usvojioca. Ima li boljeg načina od ovog da Vi i Vaš ljubimac koristite vreme za šetnju?

7. Zastanite kod parka gde je psima omogućena šetnja bez povodca, kako bi se pas istrcao!

Malo se opustite pre nastavka šetnje. Nema parka gde je psima omogućena šetnja bez povodca u vašem kraju? Napravite pauzu za malo igre. Igra je zabavna!

8. Odvojite vreme za obuku psa!

Šetnje su sjajna prilika da se osvežite osnovnu obuku Vašeg psa i poboljšate vezu sa svojim psom. Nagradite željeno ponašanje kao što su komande stoj, sedi, pogledaj me, čekaj. Učenje i nagrada daju lepo i produktivno iskorišćeno vreme.