Oni su više nego iritantni - ove male krvopije mogu doneti veliku nevolju vama i vašem psu.
Krpelji su mali paraziti koji se hrane krvlju pasa, drugih životinja ili čak i ljudi. Postoji nekoliko vrsta krpelja koji napadaju pse i svi mogu preneti smrtonosnu bolest na vašeg psa. Ako se desi da psa ipak ujede krpelj, morate znati kako da skinete krpelja sa vašeg psa.

Kako ukloniti krpelja

Kako krpelji utiču na pse?

Krpelji vole da žive u travi - srednje visine. Ukoliko je trava pokošena tu ne bi trebalo da ima krpelja jer oni ne trpe jako sunce. Ukoliko je trava srednje visine, pazite vaše ljubimce. Krpelji se sa trave penju psu na šape pa potom traže idealno mesto da ujedu psa i piju mu krv. Mogu ujesti psa bilo gde, ali u 90% slučajeva biraju prostor oko ušiju, vrata i prednjih nogu.
Iako su mali krpelji su vidljivi pa je svakako dobra ideja da proverite psa nakon što je proveo neko vreme napolju. Krpelji obično napadaju na proleće i leto.
Ukoliko je krpelj ujeo vašeg psa, može proći i do nekoliko sati da krpelj prenese bolest psu, pa ako brzo nađete i uklonite krpelja vaš pas će biti u redu.
Za prevenciju od ujeda krpelja koristite neke od preparata koje vam može preporučiti vaš veterinar.

Koraci pri uklanjanju krpelja sa psa

Pored prenošenja bolesti krpelji mogu da izazovu gubitak krvi i anemiju, posebno kod mladih, malih pasa.
Ako nađete krpelja na telu vašeg psa, morate ga odmah ukloniti, prateći sledeće korake:

1. Zaštitite sebe - stavite gumene rukavice. Kontakt sa krvlju krpelja koji nosi zarazu može i vas inficirati pogotovu ako imate neku posekotinu na ruci.
2. Nanesite alkohol oko krpelja da biste ga dezinfikovali
3. Koristite pincetu i uhvatite krpelja što bliže koži psa
4. Povucite krpelja dalje od tela i okrenite pincetu suprotno od kazaljke na satu
5. Vucite dok krpelj ne izađe iz psa
6. Alkoholom dezinfikujte mesto gde je bio krpelj
7. Krpelja staviti u teglicu sa alkoholom. Krpelj će posle par sati crći od alkohola, tek tada ga bacite daleko od drugih životinja

Nakon uklanjanja krpelja, pratite vašeg psa u narednih par dana. Proveravajte mesto ujeda da ne dođe do inficiranja i upale. Ukoliko dođe do upale, obavezno psa odvedite kod veterinara. Ukoliko se pas ponaša čudno - slabo jede, pije više vode i mokraća mu je tamnija, to je znak da je pas zaražen i obavezno zovite veterinara - nemojte umarati psa ukoliko ima ove simptome. Detaljnije o zaštiti od krpelja možete pogledati na sledećem linku: Kako zaštiti psa od krpelja?