Kako se bliži proleće, tako se blizi jedan od glavnih perioda u godini kada počinje linjanje pasa. U pitanju je potpuno očekivan fiziološki proces koji vlasnicima ne bi trebalo da stvara paniku, već se preporučuje pojačana briga o ljubimcu, kako bi mu se ovaj period što više olakšao.

Kako biste sprečili moguće komplikacije nagomilavanja dlaka u crevima ljubimaca, jer će se oni i sami lizati, potrebno je redovno četkati dlaku. Ćetkanje je proces koji ne bi trebalo da traje duže od pet minuta, nakon kojeg se preporučuje nagrada, to jest obrok. Na taj način se ljubimcu umanjuje stres.

Pored linjanja u proleće počinje redovna borba sa insektima koji nestrpljivo čekaju svog domaćina, što neće umanjiti želju Vašeg ljubimca da uziva u prirodi. Četkanje nakon ovakvog užitka može sprečiti mnogobrojne komplikacije. Problem krpelja ne bi trebalo shvatiti olako jer je on podjednaka opasnost po ljubimca, kao i po njegovog vlasnika. U ovim slučajevima može se reći da je prevencija važnija od same terapije.

Prevenciju čine tri vrste proizvoda. Tu spadaju ogrlice, kapi i prašak, koji se mogu nabaviti u veterinarskim apotekama, od vise različitih proizvođača. Iako ima bitno dejstvo, protiv krpelja najmanje deluje prašak. On se najviše primenjuje kod mladih životinja, jer se kod njih ne mogu odmah upotrebiti kapi ili ogrlice. Ukoliko je ogrlica na biljnoj bazi, kao što je ulje eukaliptusa, ona se uglavnom može koristiti kod štenaca, što će na proizvodu biti naznačeno. Ogrlice se mogu podeliti na one koje odbijaju krpelje i one koje ih ubijaju. Ovakvi proizvodi će Vašeg ljubimca zaštiti kako od krpelja, tako i od buva. U obavezi vlasnika je da pročita uputstvo za upotrebu svakog proizvoda kako bi se uverio da on odgovara starosnom dobu ljubimca, konkretnoj nameni, kao i roku trajanja.

Ukoliko Vas je prevencija izneverila, jer zaštita nije potpuna sigurnost, nemojte paničiti. Nije svaki krpelj inficiran i ne mora da izazove oboljenje. Ukoliko Vaš ljubimac ima krpelja, posmatrajte ga. Postoje simptomi koji ukazuju na oboljenje: visoka temperatura, letargičnost, pojačano uzimanje vode, tamna boja mokraće kao i bleda boja sluzokože desni. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, ključno je obratiti se veterinaru u roku od 48 sati. Ukoliko ste rešili da krpelja odstranite sami, potrebno ga je uhvatiti što blize koži i okrenuti ga suprotno od smera kazaljke na satu.

Redovnu negu će Vaš ljubimac ceniti, zato uključite prevenciju u svakodnevnicu, zaštite sebe i voljene krznene prijatelje!