Pas koji svojom mekom, belom dlakom, sitnim okicama i šiškama otapa sva srca zasigurno je maltezer. Na našem sajtu to je ubedljivo najtraženija i najomiljenija rasa pasa bilo da je reč o deci ili starijim osobama. Da li je razlog to što podsećaju na malene plišane igračke koje smo svi obožavali kao mali ili je nešto drugo u pitanju, ne znamo sa sigurnošću, ali je bitno da su nam svima okupirali srce.

Svoju umiljatost i neiscrpnu energiju zasigurno prenose na svoje vlasnike i okolinu, a deci su pravi prijatelji i saputnici u detinjstvu, a i kasnije. Prosečan životni vek ovih pasa je od 10 do 14 godina, a kao što im ime kaže potiču sa Malte i smatraju se jednim od najstarijih vrsta pasa u Evropi. Spadaju u manje zahtevne pse kada je nega u pitanju, čak i pravi izbor za one koji su alergični na pseću dlaku, jer ne izazivaju takve reakcije. Kada je o ishrani reč ni ona se ne razlikuje mnogo od ishrane kod druge vrste pasa, i uglavnom se zasniva na kašicama za mini rasu dok su još uvek mali (do drugog meseca života), a kasnije se hrana pojačava različitim granulicama, takođe za mini rasu. Gotovo do šest meseci života potrebno je hranu rasporediti na više obroka u manjim količinama (bar 4 obroka dnevno), a nakon toga smanjiti broj obroka i uvesti čvrstu hranu.

Kod nege maltezera jedini veći posao zahteva nega i češljanje dlake, naročito kada postane duga. Gotovo svakodnevno češalj za maltezera mora da Vam bude pri ruci i svaki slobodan trenutak u druženju sa ljubimcem ugrabiti za održavanje i češljanje. Naravno i sama četka mora biti usklađena sa kvalitetom i dužinom dlake i voditi računa o čvorićima koji znaju da se zapetljaju i prave probleme u ovim situacijama.

Neretko se maltezeri suočavaju sa suzenjem očiju. Ovaj problem i ne bi bio toliko primetan da te suzice ne kvase dlaku ispod očiju i boje je, što je na snežno belim dlakama jasno uočljivo. Danas za ovaj problem postoji dosta rešenja u vidu različitih tečnosti za negu i ispiranje očiju koji Vašem ljubimcu mogu pomoći, a dostupni su u gotovo svim prodavnicama za životinje.

Bilo kako bilo, ako se i dalje razmišljate koja je rasa pasa idealna za Vas i Vašu porodicu, sledeće slike će Vam sigurno rešiti dilemu. Uživajte!