Nemački ovčar - Capitan

Ovo je priča o psu koji od 2006 godine sedi pored groba svog vlasnika i čeka.
Argentinac Miguel Guzman je 2005 godine kupio psa svome sinu za 13 rodjendan. To je bio Nemački ovčar, koga su nazvali Capitan. Miguela i Capitan-a je spojila medjusobna ljubav.

Ovu ljubav je na žalost prekunula iznenadna smrt Miguela, koji je 2006 godine preminuo u svom rodnom gradu. Došao je dan sahrane, pas je bio vezan, hteo je da krene za svojim gazdom ali nije mogao.

Sahrana se završila i članovi porodice su se vratili kući, međutim, Capitana nije bilo. Našli su samo deo lanca kojim je Capitan bio zavezan. Tražili su ga ali ga nigde nisu mogli naći.

Dani su prolazili, Capitan se nije vraćao kući. Nakon sedam dana porodica je otišla na groblje, da posete grob Miguela. Pored Miguelovog groba sedeo je pas, to je bio Capitan, cela porodica je bila iznenadjena. Kada su kretali kući, hteli su da Capitana povedu sa sobom ali on je naprosto odlučio da ostane pored svog gazde.

Pravo je čudo kako je Capitan uspeo da pronađe grob svog vlasnika jer se groblje nalazilo u delu grada gde Capitan nikada ranije nije odlazio.
O Capitanu vode računa radnici na groblju, daju mu hranu i vodu. Kažu da Capitan napušta grob po nekad preko dana, na par sati i onda se vraća i opet vreme provodi sa svojim vlasnikom.

Dani prolaze a Capitan i danas sedi pored groba svog vlasnika.