Rešili ste da udomite prelepo kuče? To je zaista divan gest i sigurno će vam život postati potpuniji, zanimljiviji i nasmejaniji, ali i za ovaj korak neophodno je da se pripremite jer i kučići, kao i sva druga živa bića, imaju svoje potrebe. U zavisnosti od starosti, veličine i vrste pasa, neophodnu opremu je potrebno prilagođavati, ali one osnovne stvari koje su potrebne svima su sledeće:

1. Povodac – Neizostavan deo čuvanja pasa je svakodnevna šetnja. Radi bezbednosti psa, neophodno mu je nabaviti povodac kojim će šetnja biti upotpunjena. Postoji veliki broj vrsta povodaca, koji se razlikuju po nekoliko karakteristika, uglavnom vezane za mogućnost podešavanja dužine, debljinu i vrstu materijala od koga su napravljeni.

2. Posudice za vodu i hranu – Kako su hrana i voda neophodni za život i opstanak pasa, prvo što je potrebno nabaviti jesu posude u kojima će se servirati kako bi im obrok bio lepši i lakši, bez rasipanja i širenja ostataka hrane po prostoriji ili dvorištu. U skladu sa tim preporučuju se stabilne i teže posude sa dnom zaštićenim od klizanja koje je teško pomerati, ili posude koje su prilagodljive visini pasa i njegovom rastu.

3. Ogrlica – Psi iz iste rase su veoma slični, pa često mogu praviti zabunu, u skladu sa tim neophodno ih je obeležiti podacima o vlasniku, ukoliko se pas slučajno izgubi. Najbolji način da se ovo izvrši jeste stavljanje ogrlice sa adekvatnom pločicom sa podacima. Pored ove namene, ogrlice za pse služe i za njihovu dresuru. U skladu sa potrebama neophodno je izabrati onu koja je odgovarajuća, a danas na tržištu je moguće naći veliki izbor, zavisno od veličine, boje, dizajna i drugih sličnih karakteristika.

4. Oprema za održavanje dlake – Čista i nežna dlaka zaštitni je znak svakog negovanog psa o kome se vodi računa. Za to je potreban određeni pribor kao što su četke i češljevi, prilagođeni specifičnoj dlaki psa. Bilo da je reč o plastičnom ili metalnom češlju, mora se voditi računa o gustini zubica kako češljanje ne bi imalo kontra efekat i povređivali ili mrsili dlaku psu.

5. Krevet – Za udoban i miran san psa (a i vlasnika) neophodan je krevetić za pse po meri. Zavisno od veličine psa i njegovih navika spavanja, i krevet se mora prilagoditi. Naravno čisto i zdravo okruženje je veoma bitno, pa u skladu sa tim mora se voditi računa i o što lakšem i jednostavnijem održavanju. Vremenom kada vam dati krevetić postane dosadan, možete ga upotpuniti različitim jastučićima kojima će se i pas sigurno obradovati.