Ovih par priča će potvrditi to da pse ipak ne treba gledati samo kao životinje.

1. Guinefort


Ova priča potiče iz 13. veka. Francuski vitez je imao hrta po imenu Guinefort koji je bio veoma odan i hrabar. Vitez je svog malog sina ostavio sa psom jedan dan. Kada se vitez vratio, nije mogao da nađe sina, kuća je bila u neredu, a na psu je bila krv. Misleći da je pas ubio njegovog sina, bez razmišljanja ga je ubio. Nakon nekoliko trenutaka video je svog sina pored ostataka velike zmije. Posle ovog događaja, vitez je zakopao psa, zasadio drveće oko njega i podigao svetilište za Guineforta. Ovaj pas je od strane meštana proglašen kao svetac.

Psi heroji


2. Stubby


John Robert Conroy, pre svog odlaska u vojsku, je pronasao malog psa lutalicu i dao mu ime Stubby. Kada je doslo vreme da Conroy otplovi brodom u Prvi svetski rat, on je poveo i Stubby-ja sa sobom. U toku narednih 18 meseci Stubby je postao jedan od mnogih ratnih pasa koji su živeli u rovovima Francuske, ali je bio dovoljno hrabar i poslušan da se istakne i zasluži čin narednika. Njegova izoštrena čula mirisa i sluha su mu omogućila da upozori svoju jedinicu na napade. On je bio sposoban da locira i spasi ranjene vojnike na ratištu. Dobio je 17 medalja koje je nosio na kaputu. Po završetku rata, Conroy je vratio Stubby-ja kući.

Psi heroji3. Barry


Barry je radio 12 godina kao spasilački pas na planinama u Švajcarskoj. On je zaslužan za spasavanje barem 40 ljudi koji su se izgubili na Alpima u velikom snegu. Jedna od priča govori da je Barry našao dete na vrhu ledenog pojasa i da je počeo da ga liže po licu kako bi ga ugrejao i držao budnim dok je u isto vreme glasno lajao kako bi ih ostali spasioci našli. Pošto je sneg počeo još više da pada, spasioci nisu mogli da dođu u pomoć, pa je dečak obmotao ruke oko Barry-a, a Barry ga je nosio niz planinu.

Psi heroji


i4. Togo i Balto


Ova dva psa su obučena za vuču sanki i dodeljeni su im timovi koje treba da vode kroz Aljasku i da odnesu serume za stanovnike Nome-a. Lekari iz ovog grada su se bojali da bi epidemija mogla dosta da se proširi, a lek se nalazio 1000 milja daleko. Pošto nisu postojale velike šanse da se kolima odnese serum, odlučili su da to urade uz pomoć dva tima pasa za vuču sanki. Togov tim je izabran za nošenje leka kroz najteži deo, a Baltov tim je preuzeo teret na poslednjoj etapi puta. Uspeli su na vreme da donesu serum.

Psi heroji

Psi heroji
5. Gabi


Gabi, ženka dugodlakog nemačkog ovčara, sa osam godina je stigla u Vrt. Njen zadatak je bio da sa još jednim psom i čuvarom patrolira Vrtom. Jedne noći ženka jaguara je uspela da izađe iz svog kaveza. Kada je čuvar sa psima patrolirao i stigao blizu mesta gde se ženka jaguara skrivala, Gabi je jurnula ka tom pravcu, dok je drugi pas pobegao u suprotnom. Kada je čuvar shvatio šta se dešava, pozvao je policiju i obavestio ih o čemu se radi. Zbog mnogobrojnih neuspelih pokušaja da ženku jaguara vrate u kavez, nije bilo drugog izbora nego da je ustrele.

Gabi je pronađena u blizini kaveza, ležala je u lokvi krvi. Njen oporavak je tekao veoma sporo zbog brojnih povreda koje je imala. Zbog njenog veličanstvenog poduhvata, radnici Vrta su joj podigli spomenik koji će sve podsećati na njenu neustrašivost. Gabi je još mnogo godina, nakon što se sve ovo dogovilo, obavljala posao čuvara i uvek je bila spremna da odbrani Vrt

Psi heroji