Primetili ste da se vaš pas sve češće češe, odnosno da pokušava da ublaži iritacije na koži i svrab? Velika je verovatnoća da su ga napali mali neprijatelji koji mogu da izazovu velike probleme, ukoliko se njihovom zaustavljanju ne pristupi ubrzo – buve. Ovi paraziti znaju da učine život pasa nepodnošljivim iz razloga što se oni hrane njihovom krvlju, i na taj način iritiraju životinju i čine je nervoznom i ljutom.

Postoji dosta preparata za lečenje od ovih neželjenih bića, ali svakako se najčešće preporučuje poseta veterinaru koji će na osnovu svog iskustva i pregleda da oceni u kojoj je meri pas zaražen i koji su njegovi saveti za što bolje i brže izlečenje. Leđa i vrat su delovi tela psa koji su omiljena za buve i to su mesta koja se nakon svake šetnje moraju pregledati tako što će se gustom četkom detaljno iščetkati i utvrditi da li su se pojavili ovi neželjeni posetioci i ukoliko jesu, pristupiti njihovom istrebljenju.

Postupak rešavanja od buva zna da bude veoma dugotrajan i mučan za psa, ali je isto tako neophodan kako bi se psu vratila njegova sloboda i smirenost. Međutim, nije samo pas taj koji se mora očistiti od buva, već i celkupna njegova okolina. Buve su paraziti koji se vezuju i za okolinu pasa, njegovu kućicu, krevet, igračke i druga mesta gde se psi svakodnevno kreću, pa je neophodna i detaljna dezinfekcija istih kako bi postupak bio potpuno delotvoran i uspešan na duže staze.

U slobodnoj prodaji su mnogi preparati za buve, pored različitih šampona, danas sigurno najzastupljeniji proizvodi su ogrlice protiv buva. Ogrlice protiv buva utiču na suzbijanje i sprečavanje različitih infekcija, zatim na lečenje alergijskih reakcija na koži zaraženog psa i čuvanje od još jednog velikog psećeg neprijatelja, a to je krpelj.