Aljaski malamut spada u grupu: Špic tip i primitivni tip psa. Težina: 32-45kg, visina: 58-71cm, boja: od belo sive do crne, vučija boja.

Zašto bi, zapitaćete se, iko bio zainteresovan za psa koji možda neće sesti kada se to od njega zahteva, koji ima dosta problema sa hodanjem 'uz nogu' vlasnika, i koji izgleda dosta lako zaboravi sve čemu ste ga učili (ili naprasno neobjašnjivo 'izgubi' čulo sluha) i to u najgorem mogućem trenutku? 
Pa zar psi nisu predviđeni da prosto zrače poslušnošću, da udovoljavaju svakoj našoj želji, i da, sedeći uz svog vlasnika, željno iščekuju sledeću 'naredbu'? Neki psi možda i jesu, ali ne i Aljaski malamut.

To što oni koji ovog psa kritikuju ne shvataju - da, i pored sve njegove lepote od koje zastaje dah, i pored neodoljivog osmeha, ipak postoje kritičari - jeste da malamut uvek osluškuje. On apsorbuje i razume svaku našu reč, svaki naš, i najmanji, pokret.
Samo izgleda da on sebe smatra iznad svog tog petljanja oko dresure, videći sebe u svom životu kao ravnopravnog partnera čoveka. Izgleda, sasvim zasluženo.

Hiljadama godina, aljaski malamut je, kao njima ravnopravan, zauzimao važno mesto u životima ljudi.
Vrlo rano u svojoj evoluciji je naučio da je njegov razlog postojanja da koristi svoju pamet, razum i pseće 'šesto čulo' kako bi zaštitio ta čudna dvonožna stvorenja, prema kojima je razvio gotovo legendarnu privrženost. Svoj zadatak je sjajno obavio, spašavajući nebrojano mnogo puta živote aljaskih starosedelaca i doseljenika, koji bi inače svoj prevremen, i nimalo human kraj pronašli među ledenim prostranstvima. Zato, ako današnji malamuti povremeno i odluče da ih apsolutno ne zanima da sede mirno ili jurcaju za lopticom, možda je to zato što u tim trenucima zapravo imaju mnogo važnije stvari na umu.
Ova rasa nastala je, verovatno (nema pisanih dokumenata), od pasa koji su bili pratioci mongoloidnih naroda, koji su pre više od 2000 godina migrirali od Sibira ka Aljasci i, imajući u vidu međusobno zavistan odnos koji su sa njima imali, sigurno spada u jednu od najstarijih, i prvih ikada pripitomljenih rasa pasa.
Ime je dobio po plemenu Eskima, ili Inuita, po imenu Malemuti (Mahlemuti, narod danas poznat pod imenima Kuuvangmiut iKobuk)
Legenda kaže da su Malemuti ostavljali ženke pasa da se upare sa vukovima kako bi povećali otpornost svojih pasa, i ojačali ih, mada naučnici opovrgavaju ovu teoriju prostom činjenicom da malamuti genetski nemaju ništa više povezanosti sa vukovima od bilo koje druge današnje rase.

Psi Malemutskih eskima bili su deo domaćinstva, živeli su u domu sa gazdom i sa njima se postupalo sa poštovanjem.

Za ovaj deo teksta zahvaljujemo portalu:
http://www.malamutklub.com/
tu možete pročitati sve, baš sve o Aljaskim malamutima.

Video o rasi Aljaski malamut


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: