Argentinski pas spada u grupu: Pinčeri, šnauceri, molosi, švajcarski pastirski. Težina: 35-45kg, visina: 60-69cm, boja: bela.

Argentinski pas poznat i kao dogo argentino je rasa pasa poreklom iz Argentine, čiji je tvorac doktor Antonio Norez Martinez. Argentinski pas spada u molose tj. mastife.

Istorijat
Profesor doktor Antonio Nores Martinez, koji se bavio selekcijom pasmina smatra se tvorcem argentinskog psa. Uz pomoć svoga brata uspeo je da stvori pasminu koja je snažna i otporna a može da se koristi i u lovu. Nije poznato koje su tačno rase upotrebljene za njegov nastanak ali se pretpostavlja da su korišćeni pointer (zbog načina lova), engleski buldog, bulterijer, bokser, herlekin, bordoška doga, španska doga, irski vučji hrt i pirinejski mastif. Važan doprinos u nastanku ove pasmine dala je i jedna lokalna rasa koja je izumrla – kordobski borac. Nakon svakog ukrštanja sa određenom rasom, pas koji je nastao ukrštanjem, ponovo je paren sa kordobskim borcem. Tako je u genetskom sklopu argentinski pas nasledio 60% osobina od kordobskog borca.

Opšti izgled
Lobanja je masivna, konveksna, u smeru napred ka nazad i bočno, kao i posmatrana odozgo, na osnovu mišića za žvakanje i mišića potiljka. Nosnik je iste dužine kao i lobanjski deo, što znači da je zamišljena linija koja spaja unutrašnje očne uglove jednako udaljena od potiljne kvrge i vrha nosne pečurke.
Oči su tamne boje lešnika, ivice kapka su crne ili svetle, rastojanje očiju mora da bude veliko, pogled živahan i inteligentan, ali u isto vreme tvrd i čvrst.
Usta su dobro prilagođena, bez prognacije, jako sa dobro usađenim i velikim zubima.
Nos je crno pigmentast, na kraju lako podignut, nozdrve su dobro otvorene.
Uši su dobro postavljene, polu podignute, trouglastog oblika.
Potiljna kost ne sme da štrči napolje, već ga jaki mišići potiljka moraju potpuno prekriti.
Vrat je jak, zaobljen, dobro oblikovan, sa debelom kožom grla, fatalna kao kod mastifa, bordoške doge i buldoga, opuštena, ne zategnuta kao kod bulterijera.
Grudi su široke, duboke, sa mnogo mesta za masivna pluća. Od napred gledano dubina grudi mora biti do laktova. Ramena su visoka, vrlo jaka, sa jasno mišićavim reljefom. Grudni koš je širok, bočno gledano štrči kod donje ivice iznad laktova. Gornja linija je viša kod ramena i blago se spušta ka slabinama i šapama.
Prednje noge su ravne, potpuno paralelne, sa kratkim prstima koji leže jedan pored drugog. Slabinski deo je prekriven muskulaturom. Zadnje noge su jake, natkolenica sa jakim mišićima, sa kratkom potkolenicom i dobro zatvorenim šapama, bez odstojećih prstiju. Rep je dugačak i jak, ali ne ide iznad skočnog zgloba. Normalno nošen, u afektu je i stalno se bočno pomera.

Video o rasi Argentinski pas


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.


Pet Shop i veterinarska apoteka

Pogledajte našu preporuku za pet shop i veterinarsku apoteku

Oglasi za najtaženije rase: