Bobteil (Stari engleski ovčarski pas) spada u grupu: Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 27-35kg, visina: 51-61cm, boja: siva i plava.

Temperament
Bobteil (Stari engleski ovčarski pas) je uravnotežen i bezbrižan. Sposoban je da se lako adaptira na različite uslove života. Veoma je umiljat i druželjubiv. Odan je i zaštitnički nastrojen i inteligentan, pa važi za odličnog porodičnog psa. Lako se uklapa u porodični život, a sa decom je strpljiv i nežan. Ima jak instikt ovčarskog psa, pa može da se desi da članove svoje porodice tretira kao stado tako što ih gurka (uteruje u stado), pa ga treba od malena učiti da to ne radi. Ukoliko je vlasnik neodlučan ili pasivan, previše blag i ne postavlja jasna pravila koja su psu razumljiva, bobtail postaje veoma samovoljan i tvrdoglav. 
Ovom psu je potreban strog, ali smiren, pouzdan i istrajan gazda. Bobtail je odličan radni pas, sposoban da ispunjava komande, ali ignriše naredbe ako smatra da je on jačeg karaktera nego čovek, tj. njegov vlasnik ili bilo koji član porodice (čopora). 
Ova rasa dugo zadržava odlike šteneta (veseo, razigran), pa ga starost stigne iznenada. Bobtail ima specifičan lavež.

Poreklo
Postoji nekoliko teorija o poreklu bobtaila. Prema jednoj, nastao je ukrštanjem pudle i škotskog hrta (deerhound). Po drugoj teoriji, njegovo poreklo se veže za briješkog ovčara (briard) i bergamskog pastirskog psa (bergamasco). Moguće je da je nastao i ukrštanjem  škotskog bradatog kolija i ruskog ovčara koji je stigao u englesku brodovima sa baltičkog mora. Bobtaila su odgajili farmeri zapadne Engleske kojima je bio potreban brz i snalažljiv ovčar koji im je pomagao da teraju stoku na pijacu. Kasnije je počeo da se koristi u poljoprivredi, kao radni pas. Farmeri su u XVIII veku započeli praksu skraćivanja repa ovčarima kako bi obeležili svoje radne pse i tako na njih nisu morali da plaćaju porez. Tako je ovaj engleski očar i dobio nadimak „bobtail“. Svakog proleća, kad su šišali ovce, farmeri su šišali i pse kako bi od njihove dlake pravili tople džempere i ćebad. Bobtail je korišćen i za čuvanje irvasa jer lako podnosi hladnoću. Prvi put je prikazan na izložbi u Engleskoj 1873. godine, a u Americi 1888. godine. Neki od talenata ovog psa su: dovlačenje lovine i čuvanje stada, a odličan je i kao pas čuvar.


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: