Spada u grupu Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 12-20kg, visina: 46-56cm, boja: razne boje.

Karakter
Prema istraživanjima, Border Collie je najinteligentniji pas. Neće biti srećan ako nema neku svrhu, odnosno posao da obavlja. Svakako nije pas koji može da ostane sam kod kuće po ceo dan, a ako se to desi, postaje prilično destruktivan. Stalno mu je potrebno društvo, pohvale i treninzi.  Dakle, ako živite i radite u gradu, on verovatno nije pas za vas. Border Collie je radni pas, ima odlične sposobnosti da uči složena ponašanja i zbog toga je idealan ovčar. Strpljivi su i uporni i kao takvi mogu da obavljaju složene zadatke umesto čoveka. Ne preporučuje se da budu u društvu male dece, a umeju da budu i nepoverljivi  prema strancima kao i prema drugim psima.

Istorijat
Potiče od srednjevekovnih britanskih pasa za čuvanje stada (koli) a u novije vreme posebno je uzgajan u graničnoj oblasti između Škotske i Engleske, nazvanoj granična grofovija. Izbor je bio određen radom psa. Rasne odlike ustanovljene su 1910.
O rasi se od 1906. brine International Sheepdog Societz (ISDS), a Kennel Club je priz­naje 1976.Video o rasi Border koli


jastuci za pse

Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: