Briješki ovčar spada u grupu: Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 32-36kg, visina: 55-67cm, boja: crna, žuto-smeđa.

Opis rase
Brijar je najpoznatiji od svih francuskih ovčara, uključujući i boserona, pikardijskog i pirinejskog ovčara. Kažu da je u Evropu stigao sa azijskim osvajačima pre završetka srednjeg veka, zajedno sa drugim ovčarima, kao na primer sa madjarskim komondorom, kuvasom i ruskim ovčarom. Klub ljubitelja brijara osnovan je 1900. godine. Standard za vrstu je prihvaćen 1925. godine, a menjan je 1930. godine. Do kraja 1928. godine, kada je osnovan ˝Brijarski klub˝, vrsta je postala popularna u celom svetu, delom zbog pomoći francuskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, kada su ovi vredni psi nosili municiju i pomagali međunarodnoj organizaciji Crvenog krsta. U SAD je rasa stigla sredinom osamnaestog veka preko markiza de Lafajeta i Tomasa Džefersona. 

Karakter i nega
Okrugle glave i široko razmaknutih očiju brijar gleda kroz guste pramenove dlake. Brijar je nežan pas, odličan kućni ljubimac i vrlo dobar pas na seoskim imanjima. Voli da trči i da bi mu bilo prijatno potrebno mu je mnogo prostora i kretanja. Neustrašiv je, inteligentan i dobar sa decom. Vrlo je čist, zahteva redovno četkanje.


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: