Spada u grupu: Pinčeri, šnauceri, molosi, švajcarski pastirski. Težina: 30-45kg, visina: 61-71cm, boja: crna sa smeđim, crvena, bela.
Doberman ili doberman pinčer je pas nastao mešanjem više rasa pasa. Doberman se obično koristi kao pas čuvar ili policijski pas, i ima reputaciju psa odanog porodici i gospodaru, i nezgodnog ako se sa njim ne postupa kako dolikuje.
U suštini, doberman je inteligentan i pažljiv pas koji napada ljude samo kad oseti da je on, njegovo vlasništvo ili porodica u opasnosti.
Iako se smatra za radnog psa, doberman je meta stereotipa o surovosti i agresiji. Kao pas čuvar doberman je prvobitno uzgajan samo u ove svrhe. Morao je da bude veliki i zastrašujući, neustrašiv i voljan da brani vlasnika, ali da bude poslušan i utreniran da tako postupa samo na komandu. 
Ove osobine poslužile su dobermanu da postane odličan pas čuvar, policijski ili vojni pas, ali nisu ga preporučile za ljubimca. Ipak, poslednjih decenija doberman je zbog svoje veličine, kratke dlake i inteligencije postao omiljeni kućni pas. Iako poznat po agresivnosti, doberman je neverovatno odan pas, i vrlo lako će naučiti da poštuje i štiti svog vlasnika. 
Danas je doberman odličan pas čuvar, ali i odličan ljubimac. Vrlo su druželjubivi i toleranti, kako prema ljudima, tako i prema drugim psima. Doberman nikada neće biti agresivan prema svom vlasniku, niti prema drugim ljudima koji ne predstavljaju pretnju, ako odrasta u zdravoj sredini. Predrasude o dobermanima su jako pogrešne, ali njihov karakter kao rase je specifičan. 
Postoje brojni naučni dokazi, koji potvrđuju psihološku stabilnost dobermana kao rase, i ukazuju na njihov čelični karakter, nepotkupljivost i inteligenciju.

Video o rasi Doberman


jastuci za pse

Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: