Džek Rasel terijer spada u grupu: Terijeri. Težina: 6-8kg, visina: 25-38cm, boja: bela sa belegama, dvokolor i trokolor.

Temperament
Džek Rasel terijer je veseo, živahan, odan i umiljat pas. Živahan je i poslušan, a ipak apsolutno neustrašiv. Pažljiv je i zabavan, uživa u igrama i igračkama. Druželjubiv je i dobar sa decom. Decu treba učiti da ga ne zadirkuju i ne gađaju. Inteligentan je i potreban mu je vođa čopora, odnosno istrajan i dominantan gazda. Potrebno je psu postaviti pravila koja mora da poštuje i granice u ponašanju koje ne sme da prekrši. Ne treba dopustiti psu da razvije „sindrom malog psa“, jer tada će poverovato da je on vođa svoje porodice. Takvo ponašanje stvara mnoge probleme u njegovom ponašanju kao što su: konstantno lajanje, preterano zaštitnički stav prema ukućanima i nepoverljivost prema strancima, teško podnošenje samoće, agresivnost prema drugim psima i drugo. Veoma lako se treniraju i uče trikove, pa ih često koriste za TV reklame i u filmovima. Ipak, ako mu ne postanete autoritet, nećete uspeti ni da ga trenirate. Potreban im je strog, iskusan trener koji će ga socijalizovati od malena. Imaju jak lovački instikt (izraženiji nego kod prosečnog terijera) i ne bi ga trebalo ostavljati sa ostalim manjim životinjama. Ovaj lovački pas voli da goni, laje, istražuje i kopa. Možete ga ostaviti samog samo ako je dobro treniran ili u bezbednom okruženju. Ukoliko ga dovoljno ne šetate postaće nestašan i destreuktivan. Džek Rasel ume da se penje i skače, pa će lako da preskoči ogradu. Ova rasa definitivno nije za ljude koji nemaju ranija iskustva sa psima. Vlasnik mora da ima snažnu volju, jer će u suprotnom ovaj mali terijer lako da preuzme dominaciju. Od vlasnka zavisi da li će pas da bude stabilan i dobar ljubimac. Džek Rasel terijeru je uvek potrebna neka aktivnost kako bi zadovoljio svoj istraživački duh. Ipak, on je radni i lovački pas, i treba da poštujete njegove prirodne instikte.

Uslovi odgoja i nega
Džek rasel terijer se dobro snalazi u zatvorenom prostoru, ako se dovoljno trenira. Prilično su aktivni i dovoljno im je manje dvorište. Potrebne su mu duge svakodnevne šetnje. Voli da trči, lovi i da se igra. Ukoliko ga ostavljate samog kod kuće, potrudite se da ga prethodno dobro prošetate i pustite da se izigra. Povremeno četkanje je potrebno, a kupanje samo ako je neophodno.

Istorijat
Jack Russel terijer je nastao u Engleskoj tokom devetnaestog veka zahvaljujući naporima velečasnog Johna Russella. On je razvio vrstu foksterijera koja će odgovarati njegovim potrebama, odnosno psa koji će trčati sa njegovim lisičarima i prikradati se kako bi isterao lisice i drugu divljač iz njihovih jazbina. Razvila su se dva varijeteta sa u osnovi sličnim standardima osim razlika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije. Viši pas, zdepastije građe poznat je kao Parson Russell terijer dok je niži, nešto izduženiji pas poznat kao Jack Russell terijer.
Opšti izgled
Snažan, aktivan, okretan radni terijer snažnog karaktera, elastičnog tela srednje dužine. Njegovi žustri pokreti su u skladu sa njegovim oštroumnim izrazom. Kupiranje repa se može izvršiti po želji, a krzno može biti glatko, oštro ili izlomljeno.
Proporcije
Ukupna dužina psa je veća od njegove visine. Dubina tela od grebena do gradi treba da bude jednaka dužini prednje noge od laktova do zemlje. Obim iza laktova treba da bude oko 40-43 cm.
Karakter i narav
Živahan, okretan i aktivan terijer oštroumnog, pametnog izraza. Hrabar i neustrašiv, prijateljski nastrojen ali nenapadno samouveren.

Video o rasi Džek raselov terijer


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: