Francuski buldog spada u grupu: Psi za pratnju i razonodu. Težina: 10-13kg, visina: 20-35cm, boja: pegav, šaren ili svetle žućkasto-smeđe boje.

Francuski buldog (Bouledogue Francais) je uzgojen u Engleskoj kao minijaturna verzija engleskog buldoga. U 1860, francuski uzgajivači pasa su uvezli nekoliko ovih malih buldoga iz Velike Britanije i parili ih sa francuskim terijerima. To je rezultiralo imenom francuski buldog. Francuski buldog  je nabijen, mišićav pas, sa glatkom dlakom, naboranim nosom i čvrstim kostima.


Njihov fizički izgled okarakterisan  je "ušima slepog miša", širima kod baze i zaobljenima pri vrhu. Repovi su im prirodno kratki.

Francuski buldog je snažan, kompaktan i inteligentan pas, koji je prema FCI (Fédération Cynologique Internationale) klasifikaciji smešten u Grupu 9. (psi za pratnju i razonodu), Sekcija 11. (mali molosoidni psi bez radnog ispita). Karakterišu ga osobine kao što su društvenost, razigranost, duboka povezanosti sa svojom ljudskom porodicom.

Karakteriše ga:

- široka, četvrtasta glava sa simetričnim borama i naborima, 
- kratka njuška, 
- zadnji ekstremiteti koji su jače izraženi i nešto duži od prednjih što celu liniju tela podiže pri zadnjem kraju,...

Imaju kratku dlaku koja može biti u različitim bojama i njihovim kombinacijama (npr. tigrasti, različite nijanse crvene do smeđe boje,...). Zbog kratke dlake se manje se linja od ostalih pasa. Dovoljno i nekoliko minuta dnevno četkanja u svrhu osiguranja zdravlja i kvaliteta kože i dlake. Takođe, takvi tretmani na dnevnoj osnovi preveniraju iritaciju kože uzrokovanu nakupljanjem mrtve dlake, koja može uzrokovati pojavu češanja sa posledičnim ozledama kože.

Ne trpe samoću i znaju da budu ljubomorni. Vrlo dobro se slaže sa strancima i sa drugim životinjama, ali se često jako veže samo za jednu osobu. Vole se igrati sa drugim psima. Neki mužjaci mogu biti malo agresivniji. Oni su vrlo tvrdoglavi, ali mogu biti trenirani ako je vlasnik strpljiv. Nisu skloni preteranom lajanju.

Francuski buldozi spadaju u brahicefalične rase pasa, što može imati uticaja na zdravlje respiratornog trakta. Isto tako, hrkanje je karakteristično za ovu rasu, a potiče od otežanog disanja, i javlja se leti i dok pas spava. Ako je predebeo, francuski buldog bi mogao imati problema sa disanjem zbog natečenog abdomena. Ova rasa ne može plivati zbog građe tela.

Kuje francuskih buldoga ne mogu same da se štene, ženke se moraju kotiti carskim rezom zato što štenci imaju velike glave.


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: