Šiperki spada u grupu: Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 5-8kg, visina: 25-33cm, boja: crna, stomak nešto svetliji.

Šiperki je pas poreklom iz Belgije, iako mnogi drže da je to Holandija, najverovatnije zbog toga što su obe države nastale u novije vreme. Rasa je stara nekih dvesta godina, iako o tome nema nikakvih dokaza. Postoji priča koja potiče iz šesnaestog veka kada su dva crna psa bez repova spasila princa Vilijama Oranskog (1533-1584.) od ubistva. Različita su i mišljenja o precima ove vrste. Jedni tvrde da je nastao od ranog severnog špic-psa, dok drugi smatraju da je to potomak danas izumrlog belgijskog ovčara. Šiperki (neki izgovaraju skiperki) je nekada bio najpopularniji ljubimac i čuvar u Belgiji. Njegova uloga je bila da noću čuva tegljače na kanalima. ˝Schipperke˝ na flandrijskom znači ˝mali kapetan˝, a prevodi se i kao ˝mali brodar˝. Ova vrsta je prvi put izlagana 1880. Priznalo ju je Kraljevsko schipperke društvo u Briselu 1886, a službeni standard donešen je 1904. godine. Engleski šiperki klub osnovan je 1905, a američki 1929. godine. Jednim od pionira odgoja šiperki smatra se Amerikanka F. Isabel Ormiston, vlasnica odgajivačnice Kelso Kennel. 


jastuci za pse

Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: