Komondor spada u grupu: Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 40-60kg, visina: oko 70cm, boja: bela.

Komondor (lat. Canis familiaris pastorialis villosus hungaricus) je originalna mađarska pastirska vrsta pasa.

Dlaka
Dlaka je duga i kovrdžava, bele boje i jedna je od najguščih u svetu pasa.
Dlaka kučića je makana i pahuljasta i tek se vremenom, kako se pas razvija, pojavljuju pune odlike rase. Krzno mora da se održava inače bi se pretvorilo u zamotano klupko. Opadanje dlaka je minimalno kod ove rase. U istoriji ova duga dlaka je pomagala komondoru u borbi protiv vukova. Vuk ne može da ujede komodora zbog njegove specifične dlake, tako da komodor iako fizički izgleda slabije od vuka, dosta često je izlazio kao pobednik u borbama.

Temperament
Temperament komondora je kao i kod većine pastirskih pasa. Kada je situacija uobičajena pas je miran i staložen. Ako se pojavi nevolja na vidiku, pas je neustrašiv i odgovara na svaki izazov. Naučen je da misli i reaguje samostalno. Veoma je privržen porodici i vlasniku a strance prihvata sa nepoverenjem. Brani kuću i svojinu i ova rasa ima prirodni instinkt svojine.
Veoma je brz i jak. Najčešće se koristi za čuvanje ovaca od vukova i medveda. U sjedinjenim državama se naročito počeo uzgajati i koristiti kada se uvidelo koliko su komondori korisni kao čuvari stada od kojota.

Istorija
Poreklo komondora je nesigurno. Jedni izvori ukazuju da su komondore uzgojili mađari, dok drugi izvori govore da je komondor sumerskog porekla.
Po trećoj teoriji komondore su doneli mađarima Kumani. Izraz kjuman-dur (quman-dur), ima značenje pripada kumanima ili pas Kumana i koristio se za pse koji su imali kumani i imao je slične odlike i ukrštao se sa pretkom današnjeg komondora.
Ime komondor je prvi put zabeleženo 1544. u Istoriji kralja Astiagisa od Petera Kakonjija (Kákonyi Péter), na mađarskom jeziku. Sledeći put na spominjanje komondora nailazimo 1673. u delu Amoša Komeniusa (Amos Comenius).

Sam izgled dlake daje naznake da komodor ima neke zajedničke veze sa Pulijem i Bergamaskom (Bergamasco), takođe pastirskim psima sa sličnom dlakom.
Komondor je uzgajan kao pastirski pas čuvar. Duga kovrdžava dlaka mu daje otpornost na većinu ekstremnih, visokih i niskih, temperatura, a takođe i u borbi protiv grabljivaca koji napadaju stado. Duga bela dlaka mu takođe daje mogućnost da se prikrije i postane nevidljiv u stadu ovaca koje čuva, što mu daje prednost iznenađenja prilikom napada vikuva.
Danas je komondor rasprostranjena vrsta koja se uzgaja u Mađarskoj. Mnogo komondora je ubijeno tokom Drugog svetskog rata, jer kada god su neke vojske nailazile, komondor je branio stado i vojnici da bi došli do hrane, morali su prvo da ubiju psa čuvara, komondora.

Video o rasi Komondor


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: