Kuvas spada u grupu: Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 32-52kg, visina: 66-76cm, boja: bela.

Kuvas (lat. Canis familiaris undulans hungaricus) je originalna mađarska rasa pasa i jedna je od najstarijih poznatih pastirskih vrsta.

Ime
Suprotno nekim poznatim teorijama reč kuvas nije sumerskog porekla. Najverovatnije potiče od turske reči kavas (tur. kavas), što znači čuvar i ratnik ili od, takođe turske reči, kuvas (tur. kuwasz), što u prevodu znači zaštitnik.
Postoji još jedna teorija o poreklu imena kuvas. Teorija govori do tome da je reč kuvas potekla od Čuvaša, poreklom turskog naroda koji danas pretežno živi u Rusiji. Čuvaši su sami uzgajivali pse i imali istorijskih dodira sa mađarima, a takođe su i neke reči iz njihovog jezika ušle u mađarski jezik.
Sumerska teorija govori da reč kuvas potiče od sumerske reči ku asa (Ku Assa) koje ima značenje pas koji prati konja. Ova teorija takođe tvrdi da mađarski naziv za psa (mađ. kutya), takođe potiče iz sumerskog jezika.

Odlike
Kuvas je veliki pas, masivnih kostiju sa izrazitim čeonim delom glave. Njuška, kapci i usnice su mu crne boje, oči malo iskošene i tamno smeđe boje.
Dlaka mu je bele boje, gruba i talasasta. Kuvas dostiže visinu do 75 cm i težinu do 40 kg i doživljava starost od oko 10 godina.
Kuvas se koristi kao pastirski pas ali i kao čuvar kuće. Neustrašiv je i odgovara svakom izazovu da bi odbranio stado ili kuću. Voli otvoreni prostor, može trčati u kasu i do 25 km, veoma privržen čoveku-vlasniku. Ako duže vreme boravi sam u prirodi, bez čoveka, može podivljati i postati veoma opasan.
U borbama sa vukovima obično idu u paru. Služe se trikovima, obično ostave stado i izdvajaju jednog po jednog vuka iz čopora i dok jedan kuvas podmeće svoj vrat, pokriven sa dugom dlakom, drugi kuvas hvata vuka za gornji deo vratnog pršljena i lomi ga, i tako redom dok ne odgone napasnike.


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: