Maltezer spada u grupu: Psi za pratnju i razonodu. Težina: 1.5-4kg, visina: 20-25cm, boja: bela.
Ovaj mali, beli pas je jedna od najstarijih evropskih vrsta. Na Malti postoji već vekovima, a s malteškim je trgovcima stigao do Kine i Filipina. Godine 25. grčki istoričar Stravo izveštava da ˝postoji grad na Siciliji˝ zvan Melita odakle se izvoze lepi psi zvani ˝Canis Melitei˝, što ukazuje na mogućnost italijanskog porekla ove vrste. Malteški psić je bio omiljen u Engleskoj za vreme vladavine Tudora, a za vladavine kraljice Elizabete I.(1558-1603), rani istoričar kinologije dr. Johanes Kaius piše: ˝Oni se nazivaju Melti, s otoka Melte...oni su zaista veoma maleni i u glavnom traženi zbog zadovoljstva i zabave ženama,koje ih nose na rukama, prsima i u svojim krevetima...˝. Malteškog psića oslikali su brojni poznati umetnici: Goja, Rubensi Edvin Landsir. U Engleskoj je prvi put izložen 1864. godine, a pas imenom Leon izložen je u Americi 1877. godine pod imenom malteški lavlji pas. Često fotografisan i veoma cenjen, malteški pas je jedan od nastarijih luksuznih pasa, popularan i kod muškaraca i kod žena. 
Lagano zaokružena široka glava, istaknuta je dugom, svilenom, snežnobelom dlakom. Iako je poznat od davnina, malteškom psu su, izgleda, popularnost preoteli drugi kućni ljubimci i danas se retko viđa mimo izložbi. Šteta, budući da je reč o veselom, zdravom, dugovečnom psu, koji je dobar sa decom i umiljat. Dobro se prilagodi vežbi, ali nužno je svakodnevno četkanje tvrdom četkom, prilikom priprema psa za izložbu vlasnicima se preporučuje savetovanje s odgajivačem. 

Video o rasi Maltezer - Malteški pas


jastuci za pse

Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: