Pekinezeri spadaju u grupu: Psi za pratnju i razonodu. Težina: 3-7kg, visina: 15-23cm, boja: sve boje su dozvoljene.

Pekinezeri su pripadnici najstarije rase pasa, a nastali su u Kini. Njihovo ime dolazi od grada Pekinga. Maleni su, ali znaju biti iznenađujuće teški kad se podignu jer imaju teške kosti.
 
Legenda
Prema legendi, pekinezer je nastao od lava i majmunice koji su se jako voljeli. Pekinezer je stoljećima živio isključivo na carevu dvoru. Veoma su ga pazili, njegovali i duboko poštovali. Smatrali su da on štiti svoga gospodara na onom svijetu.
U 19. stoljeću odnose ih u Englesku, gdje i dalje zahtijevaju udobnost i obavezne šetnje. Pomalo su suzdržani prema ljudima. Samo vlasniku otvoreno pokazuju ljubav.
 
Karakter
Pekinezeri imaju jak karakter i pravi su zaštitnici jer se znaju dobro braniti. Iako su maleni, toliko su hrabri da to može prijeći u tvrdoglavost. Osjećajni su i neovisni. Povremeno ih je teško nahraniti jer žele pokazati da su dominantniji od vlasnika pa odbijaju hranu. Opet, ako previše jedu mogu postati gojazni.
Katkad toliko vole vlasnika da postanu ljubomorni. Znaju dugo i bučno lajati. Nisu agresivni, ali lajanjem dokazuju svoju neizmjernu vjernost. Dobri su za život u stanu i nije im nužno dvorište. Ipak, kako bi očuvali zdravlje, potrebno ih je redovito šetati i igrati se s njima.
 
Zdravlje
Njihov prosječan životni vijek je između 10 i 15 godina. Skloni su bolestima srca, dišnim problemima i lako se prehlade.
Veoma su osetljivi na hladnoću pa se zato preporučuje da se drže na temperaturi od 20-25 stepeni, takođe se leti preporučuje da u prostorijama u kojima borave ne bude više od 30 stepeni. Naravno nameće se pitanje kako im pomoći da savladaju visoku spoljašnju toplotu, najbolje ih je ošišati ili iščetkati svu podlaku.
Obavezno ih treba svakodnevno češljati jer im se dlaka lako zapetlja. Treba im čistiti lice i oči te provjeravati što im se krije u dlakavim šapama.
 
 
 
Negovanje
Dobro negovan pekinezer je srećan pekinezer. Sa njegovom sjajnom dlakom I dugim repom kao perjanicom i resama. Pekinezer treba da bude kako ga je priroda namerila: ne sa šišanjem usiju i rezanjem repa. Negovanje treba da počne sto pre dok se novo štene privikava na dom. Ako čekate dugo, mozete imati nedisclipinovanog psa.
Najvažniji deo pribora za negu pekija je četka, koja treba da se upotrebaljava svakog dana ako je moguće. Četka od prave čekinjaste dlake su preferirane, speciajlno one koje nisu previše krute.
U nekim radnjama ćete primetiti četke sa kuglicama na vrhovima igala. Ove nisu nikako dobre! Ove četke cupaju dlaku I prouzrokuju da se dlaka cepa.
Dobra četka za pekinezere je # 1 All System Pin Brush koja se može kupiti u mnogim prodavnicama gde se organizuju izložbe. Ova četka je odlična za početak četkanja a za finalni rezultat iščetkajte psa sa Mason Pearson Brush četkom, koja ne napravljena od veprove dlake (čekinje). Ja, licno, preferiram ½ i ½ Mason Brush, radije nego 100% od veprove dlake.
Češalj od čelika sa retkim zubcim treba upotrebljavati samo da se razmrse kuglice dlake (uvaljana dlaka), a ne za snažno četkanje jer to moze iščupati dlaku.
Česalj s čestim zubcima je odličan za češljanje lica, ali morate paziti da ne povredite oči psa. Ovaj česalj je takodje dobar za cetkanje dlake na i okolo njuškice psa.
Takodje, dobra Slicker Brush – ce pokupiti mrtvu dlaku iz krzna – ako ne nameravate da izlažete psa. Ova četka je veoma dobra I za četkanje psa koji gubi bebeću dlaku. Postavite ćebe ili peškir na sto gde nameravate da negujete psa. Ovo je veoma vazno. Ako ne negujete vašeg psa na stolu, možda ce se plašiti stola na izložbama – i izgubiti na poenima i stilu!
Najvažniji savet kad počinjete sa negom psa je da počnete sa ČISTIM psom. Ako mu je potrebno kupanje- uradite to, ali pre toga iščetkajte krzno brzo da maknete uvaljano (kuglice) i zamršeno krzno- inače bi ovo bilo teže uraditi posle kupanja. Danas ima dosta proizvoda za suvo kupanje – gde se upotrebljava talk. Da bi se krzno dobro očistilo, mozete poprskati puder za bebe ili medicinski puder (gold bond powder).

Video o rasi Pekinezer


jastuci za pse

Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: