Spada u grupu: Pastirski psi i psi terači stoke. Težina: 8-15kg, visina: 33-48cm, boja: crna, siva ili boja lešnika. 

Većina pumija je sive boje. Sivi pumiji se rađaju kao crni i boja im počinje prelaziti u sive između 6 i 8 nedelje života. Prihvatljive boje za pumija su još crna, bela i braon-žuta sa tamnijom nijansom. Još neke boje kao braon, mešano crno-žuta (takozvana vučja šara), plavkasta; ali ove boje nisu prihvaćene na takmičenjima.

Dlaka pumija je kovrdžava, gusta i srednje dužine do 7 cm. Održavanje krzna je potrebno vršiti šišanjem svaka dva do četiri meseca. Ukoliko se ne održava dlaka polako počinje da gubi potrebnu boju.
Pumijev trejdmark je njegovo uvo, držanje i oblik. Visoko podignut i blago povijen u špicevima. Takođe su pokrivene sa dužom dlakom nego ostatak deo tela.
Pumi ima veoma laganu telesnu masu, ali izgleda veći nego što je u stvarnosti zahvaljujući svom gustom krznu.

Pumi je veoma protektiv prema svojim bližnjima i zna biti nepoverljiv prema strancima, tako da socijalizacija jedinke mora početi veoma rano. Veoma su aktivni, živi, inteligentni i lako se motivišu pomoću hrane ili igračke.

Pumi je prvobitno bio korišćen kao čuvar kuće i čuvar stada bilo koje vrste: ovaca, krava, svinja. Takođe je bio veoma koristan u uništavanju štetočina bilo koje vrste. Pumi je, kao rasa, nastao u vremenskom periodu 17/18. veka kada je donet na teritoriju Mađarske iz Nemačke i Francuske kao vrsta terijera za čuvanje stada.
Ova vrsta je bila mešana sa pulijem, koji su već bili prisutni na tim prostorima i kao rezultat toga je ispao veoma dobar čuvar stada i veran pas pumi. Kao radni pas je bio slobodno odgajan sve do 1970., a druge dve vrste Puli i Mudi su bili korišćeni za poboljšanje osobine ove pasmine.
Pumi je 1966. godine dobio i zvanično priznavanje rase (Fédération Cynologique Internationale,FCI). Ova pasmina je bila relativno nepoznata van Mađarske do sedamdesetih godina dvadesetog veka, kada su prvi put 1973. izvezeni za Finsku a 1985. godine za Švedsku. Ubrzo posle toga ova pasmina je prihvaćena, između ostalog i zbog svog izgleda, i brzo se raširila po Evropi, a tokom devedesetih godina prošlog veka i za Ameriku.

Tekst preuzet sa wikipedia.org


jastuci za pse

Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: