Rotvajler spada u grupu: Pinčeri, šnauceri, molosi, švajcarski pastirski. Težina: 38-59kg, visina: 56-69cm, boja: crna sa smeđom.

Istorijat
Rotvajler se smatra jednom od najstarijih rasa. Njegovi koreni vode sve do vremena Starog Rima kada su preci ovih pasa bili korišćeni kao govedarski psi i cuvari za vreme prelaska rimskih legija preko alpskih venaca. Dalju selekciju ova pasmina je dozivela u nemačkom gradu Rotvajlu po kome je i dobila ime a gde je bio poznat i kao "mesarski pas". Početkom dvadestog stoleća, naglo je porasla potraznja pasa za policijske potrebe. Rotvajler se uspešno pokazao prikladnim za ovu vrstu posla tako da je zvanično priznat kao policijski pas još daleke  1910. godine. Danas rotvajler uziva veliku popularnost širom sveta.  Rotvajler je pas srednjeg do velikog rasta. Ni pretezak, niti lagan. Nije visok na nogama ali ne i trapav. Kompaktne i snazne građe, daje sliku psa velike snage, sposobnosti i izdrzljivosti.  Hrabar i veran.

Odaje veliko samopouzdanje i stabilnost. Dobar odbrambeni pas koji je uvek na oprezu.  
Rotvajler se lako prilagodjava zivotu u stanu ukoliko mu se obezbedi dovoljno prostora i vremena za istrčavnje. Svoju grubu igru  će lako ublaziti i prilagoditi u prisustvu dece. Rotvajler je po prirodi čuvar i nije mu potreban nikakav trening za razvoj ove osobine.  
Rotvajler je pas koji na prvi pogled odaje utisak inteligencije i odlučnosti. Vrlo brzo reaguje iako izgleda kao veliki i trom pas. Ovaj sluzbeni pas je idealan za obavljanje čuvarske sluzbe ali u tom slučaju treba mu znalačka i čvrsta ruka da bi postao stabilan i ne bi preuzeo ulogu vodje čopora. To ne podrazumeva nikakvu grubost prema psu, vec upornu vezbu i stabilnu narav njegovog vlasnika. 
Veliku ulogu u oblikovanju stabilnog psa, sa svim njegovim pozitivnim osobinama igra socijalizacija i odnos prema psu u najmladjim danima. To znaci da obuku mozemo početi vec posle nekoliko dana 
posle preuzimanja steneta, da psa treba dovoditi u najrazličitije situacije, da ga i drugi ljudi trebaju držati u naručju i komunicirati s njim, kako bi od najmlađih dana navikao na razne ljude i situacije. 
Kontakti sa drugim psima su isto od velikog znacaja da pas ne bi postao plašljiv i agresivan.  
Zaključujemo dakle, da rotvajleru treba prići uvek sa samopouzdanjem i autoritetom. Kod jedne dobro vaspitane odrasne jedinke doći  do izražaja lepota karaktera i privrženost porodici u kojoj živi.  
Kad govorimo o karakteru i ponašanju rotvajlera, svakako da  će na njih uticati s jedne strane genetsko nasleđe, a sa druge strane stečeno ponašanje. Genetsko nasleđe je ono što pas ima zapisano u svojim genima zbog čega je vrlo bitna uzgojna selekcija, a stečeno ponašanje čine iskustva iz života psa, pa je uloga vlasnika ovde od neprocenjivog značaja.  

Nikada ne treba izgubiti iz vida da je to službena rasa koja je zapravo jedino ispunjena kada obavlja određene poslušnosti i radnje. Zato možete vrlo lako da ga naučite pravilima ponašanja koja kad jednom prihvati – primenjuje doživotno. Budući da je ovo jedna od najpopularnijih rasa na svetu, bilo je tesko očuvati prave, izvorne vrednosti ovog psa, kako njegov karakter, tako i njegova fizička obeležja. Znamo da je tu veliku ulogu odigrao ADRK. Veoma se obraća pažnja na kukove koji moraju biti zdravi bez displazije, sve vise i na pigmentaciju sluzokože, nove smernice su i kratka i snazna ledja, ali samim tim dobra uglovanost prednjih i zadnjih nogu ... Kada pogledamo psa prvo što nam pada u oči jeste glava. Ona mora biti u srazmeri sa telom ni preteška, ni prelaka u odnosu na telesnu građu.
 
Glava (i opste kompletna telesna građa) se razlikuje kod mužjaka i ženke, samo po ženstvenosti, a ne i po formi. Glavu ne treba posmatrati odvojeno od tela i karaktera psa, pa ona treba da odaje utisak jedno inteligentnog, simpatičnog i prijateljskog psa. Zubalo je kompletno, makazasto, a vilica veoma snažna. Vrat je umereno dug, ali takodje veoma  snazan. Ledja kod rotvajlera moraju biti prava, snazna i jaka sa kratkim slabinskim delom koji je pri tom dubok i snažan.

Karakter 
Od prijateljske i mirne osnove, ljubitelj dece, on  je veoma veran, poslušan, vodljiv i radostan pri radu. Njegova pojava odaje samopostojanost, njegovo držanje je samouvereno, čvrstih nerava, neustrašivo reaguje sa visokom pažnjom prema okolini. 

Video o rasi Rotvajler
Preporučujemo:Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuTagovi

Imena za pse