Srednjeazijski ovčar spada u grupu: Pinčeri, šnauceri, molosi, švajcarski pastirski. Težina: 40-79kg, visina: 60-78cm, boja: bela, bledo-siva  sa ili bez belega.

Srednjeazijski ovčar je miran, neustrašiv pas čuvar. Nezavisan je i dobar sa svim članovima porodice. Ipak, treba biti oprezan kada je u blizini dece. Veoma su dominantni, pa mogu da budu agresivni prema drugim psima, ako smatraju da im ugrožavaju teritoriju. Vole da laju noću i to može da predstavlja problem u komšiluku. Socijalizacija je neophodna, osim ako se ovaj pas ne upotrebljava isključivo za čuvanje stoke. Dobro se slažu sa mačkama i drugim životinjama, kao i psima koji ih ne ugrožavaju. Ovi psi su odgajani u porodici, među ljudima, pa im je neophodno ljudsko društvo i stalna komunikacija sa čovekom.
Srednjeazijski ovčar nije pas za svakoga. Potreban mu je iskusan vlasnik koji poznaje rase čuvare i njihov temperament. Azijat nije rasa za slabog, neautoritativnog vlasnika. Cilj treninga ovog psa je da čovek, vlasnik postigne status lidera čopora. Život u čoporu je prirodni instik psa i kada psi žive sa ljudima, oni postaju njihov čopor. Važno je da pas zna svoje mesto u porodici i da svi judi hijerarhijski budu iznad njega. Pravila ponašanja moraju da budu stroga, a granice jasne. Jedino tako će vaš Azijat biti poslušan i dobar čuvar i deo porodice.
Srednjeazijski ovčar zahteva veliko dvorište, što veće to bolje, ali obavezno ograđeno. Čuvanje je njihov stalni zadatak. Nedovoljno veliki prostor može da dovede do dosade, pa će pas da se bavi kopanjem i griženjem. Potrebno im je mnogo šetnje i treninga, ali čak i tada, njima je potrebno da stalno budu napolju kako bi nadzrali teritoriju koju čuvaju. Ograda treba da bude sigurna, inače će ovaj pas da pokuša da raširi svoju teritoriju koliko god je moguće.
Srednjeazijski ovčar treba vlasnika koji često dugo pešači ili trči. Potrebno im je puno treninga i svakodnevne duge šetnje. Kada leži i čuva imovinu, naizgled deluje lenj, ali on ipak može da potrči u deliću sekunde. Ovaj pas bez problema izdržava ekstremno niske, ali i visoke temperature. Dlaka ne zahteva posebnu negu, samo povremeno četkanje. Dosta se linjaju u proleće.


Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: