Poznat i kao SOP.
Srpski odbrambeni pas (S. O. P.) je rasa psa nastala 1991. godine na planini Romaniji. Rasu „srpski odbrambani pas“ je odgojio ukrštanjem Nenad Gavrilović, travar sa Romanije.
Nenad Gavrilović smatra da je ovu rasu psa odgojio po ugledu na izumrlu rasu „srpski mastif“.

Istorijat rase Srpski odbrambeni pas
Nenad Gavrilović, travar i odgajivač pasa je od 1981. godine do 1991. godine radio na formiranju pasmine Srpskog odbrambenog psa (SOP-a). Nenad Gavrilović, je tvorac i osnivač rase Srpski odbrambeni pas, koji je svoju rasu i zakonski zaštitio. Nenad Gavrilović je započeo stvaranje rase ukrštanjem vuka sa pastirskim psima tornjacima, koji su prisutni na celom balkanskom poluostrvu. Ti mešanci vuka i tornjaka kasnije su pareni sa rotvajlerom. Druga linija ovog odgoja išla je tako što su vukovi pareni sa napuljskim mastifom. Ti mešanci su kasnije pareni sa mešancima iz kombinacije "vuk-tornjak-rotvajler". Psi iz kombinacije "vuk-napuljski mastif" bili su veoma oštri i veoma agresivni kako za životinje tako i za ljude. Važno je napomenuti da su uvek rađene duple kombinacije: otac vuk, majka tornjak, ali i otac tornjak, majka vuk. Kasnije je u odgoj ubačen američki staford terijer, i te četiri rase pasa (tornjak, rotvajler, napuljski mastif i američki staford terijer), sa vukom, su genetska osnova za ovu rasu. Nenad Gavrilović za svoju rasu SOP izdaje svoj privatni rodovnik - pedigre.

Boja
S. O. P. se javlja u više boja: crni, crno tigrasti, sivi, sivo tigrasti, žuti, medeni, tigrasti. Beline su dozvoljene do 30%. Plašt psa ne sme biti sa belinama, najpoželjnije je da bude jednobojan.

Karakter
Potpuno je odan vlasniku i ukućanima, zaštitnik porodice, privržen, poslušan i pouzdan, fantastičan za dresuru, nepoverljiv prema strancima i veoma dobar prema deci.

Životni vek i zdravlje
SOP je dugoživeća rasa psa, živi oko 18-20 godina. Takođe je i veoma zdrava rasa, otporna na hladnoću, bolesti i bol. Nema poznatih naslednih bolesti za ovu rasu.

Spoljašnjost
Opšti izgled: Srpski Odbrambeni Pas je snažan pas, ni zdepast ni lak, krupne pojave, snažnih kostiju. To je visoko upotrebljiv pas. Srpski odbrambeni pas je izdržljiv pas kome ne smetaju atmosferske prilike. Veoma su hrabri i inteligentni.
Karakter: Srpski Odbrambeni Pas je nenadmašan čuvar lica i imovine ali i dobar porodični pas. Izuzetno je snažan i veoma inteligentan. Narav mu je stabilna.
Glava: Snažna, široka između ušiju, sa solidnim stopom ni previše ni premalo izraženim. Njuška je umereno duga, veoma snažna i jaka i ne sme biti špicasta.
Čeljusti su izuzetno jake. Nosna pečurka je crna sa srazmerno velikim otvorima. Usne mesnate, ali ne previše opuštene.
Zubalo: Veoma snažno, jako, sa velikim zdravim zubima. Najpoželjnije je makazasto zubalo.
Oči: Srednje velike, tamnije boje, ali i nešto svetlije oko ukoliko je u skladu sa bojom dlake.
Uši: Viseće, trouglaste, srednje veličine, dobro priležu uz glavu.
Vrat: Umereno dug, veoma mišićav i snažan.
Leđa: Ravna, prava, nešto duža od visine psa, veoma snažna i jaka.
Grudni koš: Širok i dubok, sa dobro razvijenim predprsjem i dobro zaobljenim rebrima. Grudni koš mora biti prostran.
Prednje noge: Prave i nisu usko postavljene, kosti nogu veoma snažne.
Šape: Okrugle, umereno velike, dobro zatvorene.
Zadnje noge: Gledano otpozadi, zadnje noge su prave i nisu usko postavljene. Butine su veoma snažne i jake.
Dlaka: Veoma gusta i štiti psa od svih atmosferskih prilika, umerene dužine, poddlaka ne bi smela da izlazi kroz pokrovnu dlaku.
Sapi: Srednje dužine, nisu suviše oborene.
Stomak: Stomak se ne ističe, zatvara donju liniju psa. Okrugli i viseći stomaci su znak nepravilne ishrane.
Veličina: Veličina grebena mužjaka je od 65cm do 75cm, a ženke od 60cm do 70cm.
Lakat: Lakat je slobodan, nije priklješten a ni previše odmaknut. Treba da je pokretan i da omogući izdašan i dug korak.
Težina: Mužjaci od 55kg do 70kg, ženke od 50kg do 65kg.
Slabine: Slabine su prave, snažne i mišićave.
Mane: Hrtasti psi, lagani, bez snage, glava nedovoljno snažna, špicasta njuška, podgrizajuće i predgrizajuće zubalo, očnjaci koji udaraju u desni, uspravne uši, slaba mišićavost, prekratak vrat, uske grudi, ulegnuta leđa, zaperci na nogama, više od 30 % bele boje, belina na leđima, preduga i prekratka dlaka, strašljivost, čakaraste oči.

Tekst preuzet sa: wikipedia.org


granola factory

Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.


Bel rent a car Beograd

Još jedna odlična rent a car agencija koju možemo preporučiti je svakako Bel rent a car Beorgad. Ova agencija ima odlične cene i odličan izbor automobila pa je za svaku preporuku.


Atos rent a car Beograd

Pogledajte i atos rent a car u Beogradu, odlicne cene i velika ponuda vozila.

Oglasi za najtaženije rase: