Američki stafordski terijer  spada u grupu: Terijeri. Težina: 24-30kg, visina: 41-48cm, boja: sve boje su dozvoljene.

Američki stafordski terijer je veoma istrajan pas koji voli da se igra. Sposoban je da ceo dan provede u igri i ponavljanju određenih radnji, tako da je obuka za njega prirodan i zabavan proces koji ga ne čini nervoznim. Zbog svoje uravnotežene naravi dobro se pokazao kao terapijski pas. Može mu se pripisati netrpeljivost prema drugim psima, ali se to može korigovati pravilnim vaspitanjem i pravovremenom socijalizacijom. Izuzetno je hrabar pas.
Američki stafordski terijer mora odavati utisak velike snage u odnosu na svoju veličinu. To je dobro građen pas, mišićav ali okretan i graciozan, koji budno prati okolinu. Treba da je čvrst, ni dugonog ni hrtast.

Izgled
Uši mogu biti kupirane ili nekupirane. Ako su nekupirane treba da su kratke, u vidu poluruže ili uspravne. Uši koje slobodno padaju se kažnjavaju. Oči su tamne boje, okrugle, smeštene nisko i veoma razmaknute. Njuška kod ovog psa je srednje dužine, zaobljena u gornjem delu i naglo se skuplja ispod očiju. Vilice dobro istaknute, donja je jaka i čvrsta. Usne su čvrste i dobro priležuće, bez delova koji vise. Gornji cekutići su u uskom dodiru sa prednjom stranom donjih sekutića (makazasto zubalo). Njuška treba da bude apsolutno crna. Vrat jesrednje dužine, snažan, lagano izbočen, sužava se od plećki prema potiljku. Koža na vratu nije opuštena. Ramena su jaka i mišićava, a lopatice široke i kose. Rebra dobro zasvođena, duga prema zadnjem delu. Prednje noge dovoljno razmaknute što omogućuje pravilan razvoj grudi, koje su visoke i široke. Leđa su prilično kratka. Blago zasvođena od grebena prema trupu i ca umereno kratkom kosinom od od trupa prema korenu repa. Slabine blago uvučene. Rep jekratak u odnosu na visinu, nisko usađen, postepeno se stanjuje prema vrhu. Nije ni uvijen ni izdignut iznad leđa. Rep se ne kupira. Prednje hoge moraju biti prave, kosti su jake i zaobljene, podlaktice čvrste i prave. Zadnje noge su veoma mišićave, potkolenice su spuštene i nisu okrenute ni unutra ni spolja. Šape su srednje veličine, zbijene i čvrste. Korak kod ovog psa treba da je elastičan. Dlaka je kratka, gusta, čvrsta pri dodiru i sjajna.

Imena kroz istoriju
Pit bul terijer - druga polovina IX veka
Američki pit bul terijer - 1898. godina
Stafordski terijer - 1936. godina
Američki stafordski terijer - 1972. godina

izvor: Wikipedia


jastuci za pse

Google oglas


Preuzmite:

Ugovor o prodaji pasa
i odgovornom vlasnišništvuPrijatelji sajta:

Ar rent a car Beograd

Ar rent a car Beograd je agencija za rentiranje vozila u Beogradu po odlicnim cenama. Nasa preporuka je da posetite ovu agenciju na aerodromu u Beogradu i rentirate svoje vozilo.

Oglasi za najtaženije rase: