Da li znate razliku između Aljaskog Malamuta i Haskija?

Ukoliko želite da iznevirate vlasnika aljaskog malamuta dok vodi psa, samo ga pitajte: "Jaooo, je l to haski?" :) - Poludeće.
Vlasnici aljaskih malamuta sa razlogom negoduju na ovo pitanje. Nikada - ili retko kada će neko pitati vlasnika haskija, da li je to aljaski malamut. Naravno haski je poznatiji, ljudi su ga viđali na televiziji, svuda. Vlasnici malamuta tvrde da su malamuti daleko inteligentniji od svojih vukolikih prijatelja, naravno vlasnici haskija kažu da to nije istina - jedno je sigurno i aljaski malamuti i sibirski haskiji su veoma voljeni od strane ljudi. Neki su poznatiji više, neki malo manje ali obe rase su veoma dobri i kvalitetni psi.

Obe rase spadaju u grupu: Špic tip i primitivni tip psa. Ovaj izraz - primitivni tip psa nikako ne znači da ovi psi nisu inteligentni. Čak šta više ovi psi znaju da razmišljaju kako da vas i sebe "iščupaju" iz nevolje. Ovaj pas kada ste u pravoj nevolji neće čekati da mu vi date naređenje da vas spasi, on će to uraditi sam. Pomaganje u nevolji su ovi psi naučili veoma davno od svojih predaka. Naravno, ovo nisu rase pasa koje će vam ići uz nogu bez povodca, otrčati po lopticu kada vi to naredite i otići u svoju kućicu kada se vi izderete, ovo su veoma tvrdoglavi psi i nikako nisu glupi - samo razmišljaju svojom glavom.

Obe rase krasi velika energija i snaga koja im je potrebna za vuču sanki - što je nekada bila njihova osnovna namena. Aljaski malamuti su snažniji dok su haskiji dosta brži, što na kratke relacije daje prednost haskiju, ali na duže staze malamuti su neprikosnoveni. Obično kažu za malamute: taj može da trči večno - delimo to mišljenje.

Po fizičkom izgledu rase su dosta slične. Malamuti su malo krupniji, imaju malo šire nasađene uši i rep im je uvek podignut i prebačen preko leđa.

Evo tabele sa osnovnim razlikama:

Haski vs Malamut